Δυστυχώς ακόμα και σήμερα πολλοί ασθενείς προτιμούν να αποφύγουν την απονεύρωση και επιλέγουν την εξαγωγή ενός δοντιού που θα μπορούσε με την κατάλληλη θεραπεία να σωθεί.
Δεν είναι σπάνιο οι ασθενείς να φοβούνται τη ενδοδοντική θεραπεία, επηρεασμένοι από παρωχημένες αρνητικές αντιλήψεις, χωρίς να γνωρίζουν την πρόοδο των τεχνoloγίας και τα πραγματικά οφέλη της απονεύρωσης στην στοματική υγεία.
Η ενδοδοντική θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί την μόνη επιλογή για να σωθεί το δόντι σας, αλλά είναι συχνά πηγή ανησυχίας λόγω ορισμένων παρανοήσεων. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τους πιο κοινούς μύθους γύρω από την απονεύρωση και θα παραθέσουμε τις πραγματικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τη σημασία της ενδοδοντικής θεραπεία στη διατήρηση της στοματικής υγείας.
Μύθοι γύρω από την απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία)
Η απονεύρωση πονάει
Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις είναι ότι η ενδοδοντική θεραπεία είναι επώδυνη. Η ενδοδοντική θεραπεία ολοκληρώνεται υπό τοπική αναισθησία, ενώ η πρόοδος στις τεχνικές και στα υλικά αναισθησίας εξασφαλίζουν την ολοκλήρωση της θεραπείας χωρίς καθόλου πόνο. Η φήμη ότι η απονευρώσεις πονάνε προέρχεται κυρίως από ξεπερασμένες τεχνικές όπου η απονεύρωση γινόταν χωρίς αναισθησία για να "εντοπίσουν αν το νεύρο έχει αφαιρεθεί". Πλέον η αναισθησία δίνεται στην αρχή της θεραπείας εξασφαλίζοντας ότι η απονεύρωση θα είναι εντελώς ανώδυνη.Η απονεύρωση ολοκληρώνεται σε πολλές επισκέψεις.
Άλλη μια παρανόηση είναι ότι για την ολοκλήρωση της απονεύρωσης απαιτούνται πολλές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Σύμφωνα με τα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία ή δύο συνεδρίες ανάλογα με την αρχική κατάσταση του δοντιού. Η χρήση σύγχρονου εξοπλισμού σε συνδυασμό με την εμπειρία ενός εξειδικευμένου ενδοδοντολόγου εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς την ανάγκη πολλαπλών ραντεβού. Οι οδοντίατροι που ειδικεύονται στην ενδοδοντική θεραπεία διαθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό που επιταχύνει και βελτιώνει την ακρίβεια της διαδικασίας. Έτσι εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση της θεραπείας σε υψηλό επίπεδο στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Επίσης στο παρελθόν επικρατούσε η λογική ο οδοντίατρος να αφήνει το δόντι "ανοιχτό" ενώ χρειάζονταν πολλά ραντεβού για "αλλαγές". Σήμερα, αυτές οι τεχνικές όχι μόνο θεωρούνται ξεπερασμένες, αλλά μπορεί να επηρεάσουν και αρνητικά το αποτέλεσμα της θεραπείας. Οι απονεύρωση μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα ή δύο ραντεβού. Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί στο πρώτο ραντεβού είναι απαραίτητο το σφράγισμα του δοντιού με προσωρινό υλικό. Αφήνοντας το δόντι "ανοιχτό" επιτρέπουμε σε παθογόνα μικρόβια και υπολείμματα τροφών να εισέλθουν στη ρίζα και να επαναμολύνουν το δόντι.Η ενδοδοντική θεραπεία συνήθως δεν είναι επιτυχημένη και τα απονευρωμένα δόντια τελικά θα χρειαστούν εξαγωγή.
Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι τα δόντια που έχουν υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα στο μέλλον. Η ενδοδοντική θεραπεία έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%, εάν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο, η χρήση απομονωτηρα, οι σύγχρονες τεχνικές για την ερμητική έμφραξη των ριζικών σωλήνων προσφέρουν μακροχρόνια επιτυχία, καθιστώντας το δόντι λειτουργικό και υγιές. Αυτές τις σύγχρονες τεχνικές και εξοπλισμό χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος του KalamariaDental στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.Αλήθειες σχετικά με την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)
![Μύθοι και Αλήθειες για την Ενδοδοντική Θεραπεία - Μικροσκόπιο - KalamariaDental Οδοντίατρος Καλαμαριά](https://kalamariadental.gr/wp-content/uploads/2024/11/mythoi-alitheies-endodontiki-therapeia-aponeyrwsi-microscopio-300x240.jpg)